Google-Türkiye Krizi
Ocak 17, 2020
Merhaba, mutlu haftalar... Bu hafta “Türkiye-Google Krizi” hakkında yazdım. İyi okumalar...
Son olarak Çin teknoloji devi Huawei’ye uyguladığı yaptırımlarla dünya gündemine oturan Google, bu sefer de Türkiye’yle bir kriz yaşıyor. Medyamızda çok yer verilmeyen bu kriz aslında ülkemiz için de büyük bir sorun teşkil ediyor. Google ile Türkiye arasındaki bu krizin başlangıcı Rekabet Kurumu’nun 19 Eylül 2018’de aldığı karara dayanıyor. Bu karara bakmadan önce size Rekabet Kurumu’ndan bahsetmek istiyorum.
Rekabet Kurumu, 5 Kasım 1997’de faaliyete geçen, piyasalarda rekabetin korunmasını sağlayan, Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Ayrıca Rekabet Kurumu’nun hakim durumun kötüye kullanılmasının engellenmesi, birleşme ve devralmaların kontrolü gibi görevleri de vardır.
Rekabet Kurumu’nun 19 Eylül 2018’de aldığı karara tekrar dönecek olursak her şey Rus arama motoru Yandex’in Google’yi Rekabet Kurumu’na şikayet etmesiyle başladı. Yandex kısaca Android cihazlarda kullanıcıya bir opsiyon sunulmadan Google servislerinin (Google Chrome,Google Maps gibi) ön yüklemeli olarak gelmesinden dolayı şikayette bulundu.(Şikayet metni ve kararı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.) Yandex’in bu şikayetini incelemeye alan Rekabet Kurumu, Google’nin haksız bir rekabet ortamı yarattığına karar verdi. Ayrıca 93 milyon TL ceza keserek artık kullanıcılara bir opsiyon sunmasını istedi.
Tabi ki Google kendi işletim sistemi olan Android’de rakiplerinin de yer almasına izin vermedi. İzin vermemekle kalmayıp rakiplerine baskı da uyguladı. Bunun üzerine Rekabet Kurumu bir yıl sonra tekrar bir karar yayınladı. Rekabet Kurumu 7 Kasım 2019’da yayınladığı kararla Google’ın aynı tutumda bulunmasından dolayı 2018 yılında yaptığı cironun onbinde beşi kadar günlük para cezası kesti.(1,5 milyon TL’ye denk geliyor.)
12 Aralık 2019’a geldiğimizde Google Türkiye’deki iş ortaklarına bir mektup gönderdi.(Turkcell,Vodafone,Türk Telekom,Vestel...) Rekabet Kurumu’nun bu kararına tepki olarak gönderilen bu mektupla Google, bu tarihten sonra Türkiye’ye gelecek Android işletim sistemli cihazlarda Google Servisleri’nin yüklü olmayacağını iş ortaklarına bildirdi. Yani artık Türkiye’den aldığınız Android bir cihazda Google Maps,YouTube,Google Chrome gibi servisler ön yüklemeli olmayacak. Bu yaptırımlarla beraber hepimizin aklına “Google Türkiye’den çekiliyor mu?” sorusu geldi. Bu soruya cevap olarak Google 16 Aralık’ta bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada kısaca: Rekabet Kurumu ile sorunu çözmek için beraber çalıştıkları, yeni cihazlara yapılacak yaptırımın devam ettiği ancak 12 Aralık öncesi alınan cihazlarda herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı yazıyordu. Ayrıca Google Türkiye’den çekilmek gibi bir niyetleri olmadığını da açıkladı. (Açıklama metnine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.)
Google,17 Aralık’tan beri 1,5 milyon TL’lik cezayı ödüyor. Hala kriz çözülememiş durumda.
GOOGLE TÜRKİYE’DEN ÇEKİLİRSE NE OLUR?
İlk başta Türkiye açısından zararlarına bakacak olursak, benim kanaatimce ne dünyada ne de Türkiye’de Google Servisleri’ne alternatif oluşturan bir servis yok. Şunu da belirtmeliyim ki Google’ı sadece arama motoru olarak değerlendirmek son derece yanlış olur. Google benim sizle bu yazıyı paylaşmamı sağlayan Blogger da dahil 30’a yakın servisin sahibi. Bunlar başlıca: Google Chrome,YouTube,G-Mail,Google Play Store... Yani böyle bir kriz yaşanması durumunda “Onların Google’si varsa bizim de Yaani’miz var.” cevabını bu sefer veremeyeceğiz. Google Türkiye’den çekilmesi durumunda Android lisansını da iptal edecektir. Android lisansını iptal etmesi Türkiye’de Android cihaz satılamayacağı anlamına geliyor. Yerli ve milli diye övündüğümüz telefon firmalarının da (Vestel,General Mobile,Casper) Android işletim sistemi kullandığını düşünürsek böyle bir durumda onlar da yeni bir işletim sistemi geliştirmek zorunda kalacak. Ayrıca Samsung,Xiaomi gibi telefon devleri Türkiye’den çekilmek zorunda kalacak. Ayrıca Google’nin İstanbul’da bir ofisi bulunuyor ve onlarca nitelikli çalışana istihdam sağlıyor.
Google açısından zararlarına bakacak olursak, Türkiye Google için çok büyük bir pazar. En basit olarak YouTube özelinden bakacak olursak Türkiye en çok YouTube kullanıcısına sahip 10.ülke.(28.8 milyon kullanıcı.) Ayrıca Türkiye’de %80 oranında Android cihaz kullanılmakta. Son yıllarda giderek yükselen bu oranın en temel sebebi Apple(iOS) cihazların fiyatlarının birden artması ve Türkiye pazarında Android işletim sistemi kullanan firmaların artması.(Xiaomi,Oppo...) Yani Google, Türkiye'den çekilmesi durumunda büyük bir pazarı kaybedecek.
Sonuç olarak baktığımızda Google’yle yaşadığı kriz sonrası satışları ciddi oranda düşen Huawei de, ülkemiz de Google ile yaşadığı bu krizi umarım çözer. Zira Google’nin ülkemizden çekilmesi durumunda hem Google hem ülkemiz da ciddi zarar görecektir.
Bu hafta medyamızda çok gündeme getirilmeyen ancak ülkemiz adına ciddi bir sorun yaratabilecek bu konuyu sizlerle paylaştım. Siz de bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak bana destek olabilirsiniz. Mutlu haftalar...
Bu yazı hakkında fikir ve görüşlerinizi aşağıda yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Taha KÖKSAL
KAYNAKÇA
4 yorum
Eline sağlık, tebrikler
YanıtlaSilTeşekkür ederim,iyi günler...
Silİlgi çekici konular ve nokta atışı yorumlarınızla mükemmel bir yazı olmuş. Elinize, kaleminize sağlık. Başarılarınızın devamını diliyorum...
YanıtlaSilDeğerli yorum ve dilekleriniz için teşekkür ederim. İyi günler...
Sil